EOS Coin Nedir?

0 616

EOS 2017 yılında block.one şirketince halen block.one’ın CTO’su olarak çalışan Daniel Larimer tarafından kurulmuş bir blockchain sistemidir. EOS’un arkasında yer alan atom kadro EOS.IO’dur. Madenciliği yapılamayan ve fikir birliği mekanizmasına dayanan EOS, bloklar üretilerek hareket eden ve bu blok üreticileri dPoS sistemi ile oylanabilecek şekilde düzenlenmiş ve bu düzenleme sayesinde ödüllendirmelerde bulunabilecek olan bir mekanizmadan oluşmaktadır.

Çalışma sistemi ve piyasaya giriş amacı incelendiğinde hedefini büyük ölçüde sağladığını görmek mümkündür. Amaçları arasında akıllı sözleşmelerin üretilerek programlanmasını, bütünleşmesini ve geliştirilmesini sağlamak sıralanabilmektedir. EOS sisteminin en dikkat çekici ve cazibeli yönü işlem ücretleri noktasındadır. Ortaya koyduğu sistem sayesinde yapılan işlemler neticesinde oluşan ücretlendirmeyi neredeyse sıfıra indirgemiştir. Ayrıca sistemin oldukça yüksek seviyelerde ölçeklenebilir ve şeffaf olması geliştiriciler açısından kuvvetli bir çekim sağlamaktadır. EOS’un bütün bu çalışma prensipleri incelendiğinde gelecek yıllarda Ethereum’un karşısında güçlü bir rakip konumunda olacağı düşünülmektedir. EOS’un en güçlü rakipleri konumunda ise TRON ve Cardano olduğu görülmektedir.

EOS’ta Kullanılan Model: Proof-of-Stake (PoS)

Proof of work adlı modelden daha başarılı olarak kabul edilen “proof of stake” modelinin çalışma mantığı, EOS blok zincirini oluşturan bilgisayar ağındaki her bir paydaşın sahip olduğu token adedine göre düzenlenmiştir. Yani katılımcılardan herhangi birinde ne kadar çok token bulunuyorsa bu katılımcı EOS ağı üzerinde veri depolama ve çözümleme işlemlerinde daha büyük rol oynamaktadır. Bu sistem yapılan işten çok üretilen coini korumayı sağlamaktadır. Bu nedenle EOS ağına saldırmak isteyenlerin çok ciddi miktarlarda EOS alımı yapmış olması gerekmektedir. EOS’u tehlikeye atacak bir hamle yapmak istediklerinde de doğrudan kendilerini zarara uğratmış olmaktadırlar.

EOS’un Sağladığı Getiriler Nelerdir?

EOS Ethereum’la hızlılık ve güvenlilik noktalarında kıyaslanmaktadır. EOS’un bu noktalarda Ethereum’dan daha iyi olduğu düşünülmektedir. Bu noktaları nelerle sağlamaktadır?

dApp’ler

dApp merkezi olmayan uygulamaların kısaltmasıdır. Tek bir merkeze bağlı olmayan dApp’ler açık kaynak koduyla ve başka bir aracıya gereksinimi bulunmadan çalışmaktadırlar. Ağın güvenliği için şifreleme token’inden yararlanılmaktadır. Sistemde kayıtlar ve veriler şeffaflık ilkesine bağlı olarak herkesin inceleyebileceği biçimde yer almaktadır. Akıllı sözleşmelerden yararlanan dApp’ler gücünü buradan almaktadır. EOS sisteminde ise akıllı sözleşmelerden değil dApp sisteminden yararlanmak yeterli düzeyde olmaktadır.

İşlemleri Nasıl Ücretsiz Hale Getirmektedir?

Birçok blok zincir teknolojisinde çeşitli ücretlendirmeler ortaya çıkmaktadır. Ancak EOS kullandığı sistem sayesinde maliyet çıkarmadan işlem yapabilmeyi sağlamaktadır.

EOS Ne Gibi Faydalar Sağlamaktadır?

EOS üzerinde dApp geliştirmek zor olmadığı için geliştiricilere kullanım kolaylığı sunmaktadır. Geliştiricilerin web araç setini, veri tabanı şemalarını ve diğer gerekli işlevleri verimli şekilde kullanabilmesi dApp’lerin geliştirilmesini kolay hale getirmektedir. Sistem üzerinde meydana gelebilecek çıkar çatışmaları için de tedbir alınmış durumdadır. Blok üreticileri olası bir çıkar çatışması durumunda problem giderilene kadar platformu dondurabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.