ETHEREUM (ETH) Nedir?

0 542

Ethereum 2015 yılında başlatılmış ve Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Bitcoin gibi kendine ait olan ETH adında kendi kripto parası bulunmaktadır. Ethereum’un güçlü rakipleri arasında ise Zilliqa, NEO ve EOS sayılabilmektedir. Geliştirilen Ethereum sistemi blok zincir teknolojisi üzerinde açık kaynaklarla oluşturulan ve geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına imkan veren, aynı zamanda akıllı sözleşmeler teknolojisini de sunan bir platformdur. Böylece kendini bir yazılım platformu olarak sınırlandırmamış olmaktadır. Diğer blokzincir teknolojilerinden farklı olarak programlanabilir olması geliştiricilere yeni uygulama çeşitleri yapmak için olanak tanımaktadır.

Ethereum, Bitcoin’in sahip olduğu pek çok özelliği taşısa da kullanıcılarını cezbeden çok önemli bir özellik taşımaktadır. Günümüzde pek çok sistem tarafından kişisel bilgiler depolanabilmektedir. Ayrıca bu bilgilerin sistemler tarafından ne için ve hangi amaçlarla kullanılabileceği bilinememektedir. Ethereum sistemi kişisel verilerin korunmasını sağlamak, üçüncü kişiler tarafından depolanmamasını engellemek üzerine kurulmuştur. Böylece kişisel bilgiler, kullanıcının izni olmadan üçüncü şahıslar tarafından hangi amaçlar uğruna kullanıldığı bilinmeden işlenebilir olmaktan çıkacaktır.

Ethereum Hangi Amaçlar İçin Kullanılabilmektedir?

Ethereum tek bir merkeze bağlı olmayan, blokzincir teknolojisi üzerinde yazılmış akıllı sözleşmelerin bütününde programlama koduyla çalışmasını sağlayan Merkeziyetsiz Özerk Organizasyonlar (DAO) inşa etmek için kullanılabilmektedir. İnşa edilen bu DAO’lar sistemlerdeki merkezi kontrol ihtiyacını, insan denetimi gereksinimini ortadan kaldırmaya yaramakla beraber geleneksel sistemin yapısını değiştirmekte de kullanılabilmektedir.

Etherum başka kripto paraların geliştirilebilmesi için kullanılabilme özelliği de taşıyan bir sistemdir. Ethereum sistemi bu işlemi Ethereum Vakfı tarafından tanımlanmış olan ERC20 standardı ile sağlamaktadır. Kullanıcılar bu standart sayesinde kendi kripto paralarını oluşturabildiği gibi ilk para teklifi (ICO) ile para toplama işlemi yapabilmektedir.

Fon Yaratma Teknolojisi Nasıl İşlemektedir?

Sistem içerisinde bulunan topluluk, kripto para birimi kurucularının belirlediği miktar doğrultusunda üretim işine girişmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken topluluğun Ethereum almak karşılığında farklı üretimler yapıyor oluşudur. Örneğin EOS bu şekilde ortaya çıkmış olan bir kripto paradır. Topluluk bu işi ICO’lar aracılığıyla yapmaktadır. ICO’ların bu alanda kullanılıyor olması Ethereum platformuna çok ciddi miktarlarda getiri sağlamaktadır.

Ethereum Madenciliği

Merkezi olmayan bir sistem tarafından yönetilen Ethereum bu sistemin sürekliliği ve güvenilirliği için madenciliğe gereksinim duymaktadır. Ethereum madenciliği Bitcoin madenciliğine kıyasla daha işlevseldir. Madenciliğin herkes tarafından yapılabilmesi için Bitcoin üretiminde ihtiyaç duyulan özel üretim cihazlarının aksine üretim işlemi ekran kartı(CPU) ile yapılmaktadır. Ancak bu durumla birlikte bir dezavantaj ortaya çıkmaktadır. Madenci sayısının artması nedeniyle Ethereum madenciliğindeki kazancın gün geçtikçe azalmasına sebep olmaktadır.

Ethereum’un Bazı Dezavantajları

Ethereum merkezi olmayan bir sistem olmasına rağmen bu sistemin de insanlar tarafından inşa edildiği unutulmamalıdır. Kusursuz bir akıllı sözleşmelerden oluştuğunu düşünmek yanlış olacaktır. Ayrıca istemsiz bile olsa birtakım eksiklikler barındırabilmektedir. Kod hataları yapılması bu hatalardan yararlanmak isteyenlere fırsat sunacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.