
FUD Nedir?
Fear Uncertainty Doubt yani kaybetme korkusu, belirsizlik ve şüphe anlamına gelen FUD pazarlama ve satış profesyonelleri tarafından kullanılabilen bir dezenformasyon stratejisi olarak tanımlanır. FUD özellikle satış, pazarlama, anket ve halkla ilişkiler alanlarında yaygın olarak kullanılırken korkuya hitap ederek rakibinin, ürününe ilişkin olan tüketici algısını etkilemeye yönelik olarak kullanılan bir stratejidir. Ayrıca FUD stratejisini kampanyalarda kullanan pazarlama ve satış profesyonelleri, rakibinin kendi hizmet veya ürünleri hakkındaki olumsuz ve yanlış bilgilerini paylaşmaya yönelik olarak kullanır. Pazarlama ve satış profesyonelleri tüketicilerin, ürünleri daha çekici bulacağı umuduyla hareket ederken rekabet için şüpheli bilgiler yayacak ve bu sayede rakipleri ve pazar hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Yalnız uygulanılan bu strateji, bir şirketin ürünü eğer rekabetten daha düşük ise gerçekleşir.
Özellikle günümüz dünyasında sosyal medyanın yaygınlaşması ve rakip firmaların ürünlerini ve rakiplerini kötüleyerek o firmalar üzerinde olumsuz bir algı yaratmak için başvurduğu etik dışı bir yöntem olarak da tanımlayabiliriz. Firmalar böylece, rakip firmaların ürünleri için toplumda şüphe ve belirsizlik ortamı oluşturur.

Genel olarak FUD’u tanımlayacak olursak FUD, iş dünyasında pazarlama ve satış profesyonelleri tarafından kullanılan ve rekabet halindeki bir organizasyon veya birey hakkında, olumsuz bir izlenim oluşturmaya yönelik olan bir tekniktir.
Kısaca FUD, kripto para ticaretine müdahale etmeye yönelik olarak tasarlanmış dezenformasyondur.
Kripto para için FUD, herhangi bir para birim değerini olumsuz yönde etkileme eğilimini olarak ifade edilir.
FUD ayrıca gerek iş dünyasında ve gerekse de siyasette yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür manipülasyonlar, medya araçları vasıtasıyla halka iletilen bilgilerden kaynaklı olmaktadır. Böylece manipüle edilen bir şeye saldırmak daha kolay hale gelir. Uygulanılan bu strateji ile Bitcoin veya hisse senetleri manipüle edilmeye çalışıyor olabilir.
Uygulanılan bu tekniği yalnızca medya yoluyla değil bunun yanı sıra sosyal medya platformları ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında da görülebilirsiniz. Sosyal medya platformlarında veya anlık mesajlaşma uygulamalarında FUD kavramı kullanılarak bazı kötü niyetli kişiler firmanız hakkında kötü niyetli mesajlar yayarak birtakım karalama kampanyası yaparlar bu da firma olarak sizin hedef haline geldiğinizi ifade eder.
Aslında FUD’ın amacı, kafaları karıştırmak, güvensiz bir ortam yaratmak ve beraberinde kaos yaratmak bununla birlikte satışları artırmak ve böylelikle bitcoin’in değerini düşürmektir.
Yorum yaz