FUD Nedir?

0 792

Fear Uncertainty Doubt yani kaybetme korkusu, belirsizlik ve şüphe anlamına gelen FUD pazarlama ve satış profesyonelleri tarafından kullanılabilen bir dezenformasyon stratejisi olarak tanımlanır. FUD özellikle satış, pazarlama, anket ve halkla ilişkiler alanlarında yaygın olarak kullanılırken korkuya hitap ederek rakibinin, ürününe ilişkin olan tüketici algısını etkilemeye yönelik olarak kullanılan bir stratejidir. Ayrıca FUD stratejisini kampanyalarda kullanan pazarlama ve satış profesyonelleri, rakibinin kendi hizmet veya ürünleri hakkındaki olumsuz ve yanlış bilgilerini paylaşmaya yönelik olarak kullanır. Pazarlama ve satış profesyonelleri tüketicilerin, ürünleri daha çekici bulacağı umuduyla hareket ederken rekabet için şüpheli bilgiler yayacak ve bu sayede rakipleri ve pazar hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Yalnız uygulanılan bu strateji, bir şirketin ürünü eğer rekabetten daha düşük ise gerçekleşir.

Özellikle günümüz dünyasında sosyal medyanın yaygınlaşması ve rakip firmaların ürünlerini ve rakiplerini kötüleyerek o firmalar üzerinde olumsuz bir algı yaratmak için başvurduğu etik dışı bir yöntem olarak da tanımlayabiliriz. Firmalar böylece, rakip firmaların ürünleri için toplumda şüphe ve belirsizlik ortamı oluşturur.

Genel olarak FUD’u tanımlayacak olursak FUD, iş dünyasında pazarlama ve satış profesyonelleri tarafından kullanılan ve rekabet halindeki bir organizasyon veya birey hakkında, olumsuz bir izlenim oluşturmaya yönelik olan bir tekniktir.

Kısaca FUD, kripto para ticaretine müdahale etmeye yönelik olarak tasarlanmış dezenformasyondur.

Kripto para için FUD, herhangi bir para birim değerini olumsuz yönde etkileme eğilimini olarak ifade edilir.

FUD ayrıca gerek iş dünyasında ve gerekse de siyasette yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür manipülasyonlar, medya araçları vasıtasıyla halka iletilen bilgilerden kaynaklı olmaktadır. Böylece manipüle edilen bir şeye saldırmak daha kolay hale gelir. Uygulanılan bu strateji ile Bitcoin veya hisse senetleri manipüle edilmeye çalışıyor olabilir.

Uygulanılan bu tekniği yalnızca medya yoluyla değil bunun yanı sıra sosyal medya platformları ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında da görülebilirsiniz. Sosyal medya platformlarında veya anlık mesajlaşma uygulamalarında FUD kavramı kullanılarak bazı kötü niyetli kişiler firmanız hakkında kötü niyetli mesajlar yayarak birtakım karalama kampanyası yaparlar bu da firma olarak sizin hedef haline geldiğinizi ifade eder.

Aslında FUD’ın amacı, kafaları karıştırmak, güvensiz bir ortam yaratmak ve beraberinde kaos yaratmak bununla birlikte satışları artırmak ve böylelikle bitcoin’in değerini düşürmektir.  

Bu şekilde davranarak insanlar üzerinde bir panik ortamı oluşturmak ve oluşturdukları bu panik ortamıyla birlikte ellerindeki bitcoin’i satmalarını önlemiş olursunuz. FUD’un uygulamış bu stratejinin etkisine kapılan insanlar kısa vadede ellerindeki bitcoin’leri satarak kâr edebileceğini düşünür fakat aslında bu durumla birlikte uzun vadede zarar edebilirler.

FUD’UN TARİHÇESİ

Tarihi 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan FUD’un mevcut kullanımı ilk olarak 1970’lerde ortaya çıkmış önceki dönemlerde eski bir IBM çalışanı olarak görev alan Gene Amdahl ise FUD’u IBM’de çalışanbsatış elemanlarının Amdahl ürünleri hakkında sahip olduğu potansiyel müşterilerinin zihnine aşıladığı korku, belirsizlik ve şüphe ortamı oluşturmaya yönelik olan bir strateji olarak ifade etmiştir. FUD stratejisi ayrıca, 1970’li yıllarda bilgisayar donanım endüstrisindeki dezenformasyonu tanımlamaya yönelik olarak kullanıldı.

Kripto para piyasasının geçmişine bakıldığında FUD stratejisinin bugüne kadar uyguladığı en ağır stratejilerden birisi şüphesiz Bloomberg’in yayınlamış olduğu bir haber başlığıydı bu habere göre Bloomberg eski bir haberi sanki yeniymiş gibi lanse etmiş kripto para türlerinden biri olan Tether coin için, ABD Yargısı Tarafından Denetlenecek şeklindeki bir ibarenin yer almasıydı.

Bu tarz yapılan asılsız haberler ve çıkarılan spekülatif söylemler ile piyasanın yatırımcıları üzerinde endişe ortamı yaratılması ve yatırımcılara yapılan yanlış bilgilendirme ile yapacak oldukları yatırımlarının değer kaybedeceği fikri dayatılır ve yatırımcılardan yatırımlarını geri çekmeleri sağlanır. Böylece piyasa değerleri de bu strateji ile manipüle edilmiş ve düşürülmüş olur.

Bu durumu kimi zaman sosyal medya mecraları, kimi zaman haber birimleri kimi zaman da analistler yaratabilmektedir. Piyasaları hareketlendirmek için veya değer düşürüp kar etmek için farklı kişi ve kurumlar tarafından FUD adı verilen kaos ortamı oluşturulur.

FUD STRATEJİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Öncelikle Çıkan söylentilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına bakılır yoksa bir FUD kaosundan ibaret mi olup olmadığını anlamanız gerekir. Bunun için çok basit birkaç kural bulunmakta ve bu kurallar yalnızca kripto para yatırımlarınızda değil tüm yatırımlarınızda geçerli olmaktadır. Öncelikle en temel yol paniğe kapılmamak ve sakin kalmaktır.

Kripto paralar geçmişte çok fazla FUD olayına maruz kalmış gerek bitcoin gerek ethereum için ve gerekse de diğer kripto paralar için zaman zaman bu tip yöntemler kullanılarak kripto para sektörünün en büyük ismi olan Bitcoin de FUD kaosundan en çok etkilenen birimlerden biri haline gelmiştir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise, kripto para birimlerinin tamamen bağımsız oluşudur. Çünkü ekonomi, politika, kurum ve kuruluşlardan bağımsız olarak işleyen kripto para sistemi yaşanan bu tarz spekülatif olaylardan etkilenmeyecektir.

FUD STRATEJİSİNDEKİ GÜVENLİK AÇIKLARI

FUD stratejisini tetikleyen en ciddi olaylardan bir tanesi ise, kripto para birimi borsalarında yaşanan birtakım dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı veya güvenlik açığından kaynaklı güvenlik ihlalidir. Yaşanılan bazı anlık dolandırıcılık söylentisi bile korku, güvensizlik ve şüpheyi tetikleyen etkenler haline gelmiştir.

Bazı token promosyonları, yatırımcıları yapacak oldukları birtakım ihraçtan önce onları para toplamaya teşvik eder bununla birlikte, yapılan pazar araştırması ile, kripto para birimleri asla büyümeyeceğinden dolayı, yatırımcıların çok para kaybetmesine neden olacağına işaret eder.

Yatırımcıların kripto para birimi borsalarının güvenliğinden daha fazla şüphe etmesiyle FUD yükselmeye başladı ve bazı yatırımcılar bu durumdan dolayı, kripto para birimlerini borsadan tamamen kaldırmaları gerektiğine karar verdiler.

FUD’DA DOLANDIRICILAR VE GÜVENLİK AÇIKLARI NASILDIR?

FUD stratejisini tetikleyebilecek en önemli hadiselerden bir tanesi kripto para birimi borsasındaki yaşanan birtakım dolandırıcılıklar, korsanlıklar veya güvenlik açıklarının ortaya çıkması ve yaşanabilecek dolandırıcılıklar ile ilgili geçici bir söylenti bile yatırımcılar üzerinde birtakım korku, belirsizlik ve şüphe hali uyandırmak için yeterli olabilir.

Yatırımcı sayısının gün geçtikçe artması sebebiyle artık yatırımcılar merkezi kripto para birimi borsalarının güvenli olup olmadığını sorgulamaya başlar ve bunun neticesinde, FUD yükselmeye başlar. Bu yükselme ise, gerçekleştirilmek istenen faaliyet miktarını doğrudan etkiler ve bazı yatırımcılar, kripto para birimlerini borsalardan tamamen çıkarmaları gerektiği fikrini savunur.

HÜKÜMETİN FUD’A İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ

Kripto para birimi hala yaygın değildir ve toplum tarafından benimsenmediği için, farklı ülkelerde bu durumdan dolayı kripto paraya yönelik karşıt bir görüş ortaya çıkabilir. Sonucunda, FUD seviyeleri dünya genelinde farklılık gösterir örneğin bazı ülkelerde Bitcoin kullanımı yasaktır. Bu yüzden bahsettiğimiz seviyeler ilgili hükümetin kripto paraya olan bakışına bağlı olarak değişiklik gösterir. FUD, piyasalar düşmeye başladıkça yapılacak olan birtakım düzenlemeyle birlikte rasyonel bir yanıt haline gelir. Fakat yine de hükümetin FUD’a ilişkin düzenlemeleri yatırımcılar üzerinde her zaman daha fazla korku, belirsizlik ve şüphe haline neden olduğu için bu durum borsalardaki etkinliği etkileyecektir.

FUD İLE DÜŞEN FİYATLAR

Yatırımcı veya trader, dijital paranın fiyatının düştüğü bir dönemde FUD stratejisini deneyebilir. Eğer Bitcoin fiyatı aniden önceden sahip olduğu nominal değerin altına düşmeye başlarsa, diğer altcoin’ler de bu düşüşü takip eder. Yaşanan bu durum karşısında yatırımcılar, sermayelerinin kaybolacağı endişesiyle, Bitcoin fiyatının nereye gideceğinden tam olarak emin olamaz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.