Grin Coin, MimbleWimble protokolü uygulanarak oluşturulmuş, gizlilik, ölçeklenebilirlik, takas edilebilirlik noktalarına dikkat edilerek yapılandırılmış bir kripto para platformudur. Grin Coin bir kesime göre geleceğin Bitcoin’i olarak nitelenirken bir kesime göre hiçbir şeyi çözüme kavuşturamayan gereksiz bir coin olarak nitelenmektedir. Grin Coin ve MimbleWimble adlı sistem teknik yönler noktasında birbiriyle pek çok prensipte örtüşmektedir.
MimbleWimble NEDİR?
MimbleWimble, Adam Poelstra ve Tom Elvis Jedusor’un katkılarıyla oluşturulmuş 2016 yılında ortaya çıkan Bitcoin işlemlerindeki blok zincir boyutunu azaltabilmek için pek çok yeni teknolojiyi altında toplamış bir blok zincir protokolüdür. MimbleWimble diğer kriptogafi türlerinin aksine daha küçük anahtarlar gerektiren eliptik eğri kriptografisinden yararlanmaktadır. Bu protokolden yararlanan blok zincir ağlarının adresi bulunmamakla birlikte ağ üzerinde veri depolanması da oldukça verimlidir. Veri depolama için MimbleWimble Bitcoin ağının veri depolama sisteminin yaklaşık olarak yüzde 10’una ihtiyaç duymaktadır. Böylece bu sistem daha ölçeklenebilir, daha hızlı ve daha az merkezi hale gelmektedir. Ayrıca sistemdeki anonimlik durumundan ötürü kullanıcılarına özel işlemler gerçekleştirebilmek için imkan tanımaktadır. MimbleWimble sistemi gizlilik ve ölçeklenebilirlik olmak üzere iki önemli noktada dikkat çekmektedir.
GİZLİLİK
MimbleWimble sistemi sayesinde herhangi bir adres bulunmamasına ve işlem tutarlarının gizlenmesine rağmen, gerçekleşen işlemler doğrulanabilmektedir. Sistem bu işlemlerin yapılabilmesi için Eliptik Eğri Şifreleme(ECC) özelliğinden yararlanmaktadır. MimbleWimble sisteminde herhangi bir adres yerine alıcının göndericiye oluşturduğu adres ve ilettiği iki cüzdan bulunmaktadır. Bu cüzdan sayesinde alıcı ve gönderici veri alışverişinde bulunmak için bu yolla iletişim kurabilmektedir. Oluşan bu verileri katılımcılar aynı anda çevrimiçi bulunmadan görebilmektedir. Ancak bu veriler katılımcılar tarafından tekrar tekrar kullanılamamaktadır.
ÖLÇEKLENEBİLİRLİK
MimbleWimble ölçeklenebilirlik için karmaşık işlemler yerine daha doğrudan bir yol tercih etmektedir. Pek çok sistem ölçeklenebilirlik için zincir içerisindeki üretim kapasitesini artırma ya da karmaşık iki katmanlı çözümlerden yararlanmaktadır. MimbleWimble sisteminde ölçeklenebilirlik üzerine benimsenen yaklaşım, blokzincirdeki eski ve gereksiz işlemlerin ortadan kaldırılmasına dayanmaktadır.
Proof of Work Protokolü mü Proof of Stake Protokolü mü?
Grin coin fikir birliği için Proof of Stake (PoS) yerine Cuckoo Cycle algoritmasının kullanıldığı Proof of Work (PoW) yapısına sahip bir mekanizmayı kullanmaktadır. Cuckoo Cycle POW, John Tromp tarafından ortaya konmuştur, en güncel belgeler ve uygulamalar onun github deposunda bulunabilmektedir. Cuckoo tarzı Proof of work, madencilik işlemlerini ASIC’e dayanıklı hale getirerek Bitcoin tarzı donanım yarışına” karşı ortaya çıkmıştır. ASIC madenciliği çok yüksek miktarlarda üretim yapılmasına ve bunun adilane olmayan bir şekilde dağıtımına imkan tanıdığı için tercih edilmemekte hatta yasaklanması öne sürülmektedir.
Grin Coin NEYİ HEDEFLEMEKTEDİR?
Kripto para sisteminde kullanıcılar HODL yerine harcamaya teşvik edilmektedir. HODL (Hold on for dear life) “Canın pahasına tutun.” anlamına gelmektedir. Grin coin ise bu anlayıştan yararlandığı için bir para birimi olmayı hedeflemektedir. Bitcoin’de ise durum bir değer deposu olmak üzerinedir. Grin coinin enflasyon oranı yüzde 10’un üzerinde iken 10 yıl sonra sıfıra yaklaşması beklenmektedir.