Monero XMR projesi, toplam 7 geliştirici tarafından oluşturulmuş bir grup ekip tarafından geliştirilen bir projedir.
Esasında bu proje, blockchain’in yerel dijital para birimi olan XMR token ile desteklenmekte ve yapı olarak opak blok zincirlerine sahiptir.

Monero (XMR) projesi, sahip olduğu özellikler onu diğer kripto para birimlerinden ayırıcı özelliğe sahiptir. Monero (XMR) özellikle son 10 yıl içerisinde geliştirilen binlerce kripto para birimi ile işlemlerinizi anonimleştirme yeteneği ile öne çıkıyor.
Kullanıcılarına sağladığı gizlilik odaklı para birimi ile diğer kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum para birimlerinin aksine, gizlilik içeren ve izlenemeyen işlemler gibi birtakım avantajlar sağlar.
Bu projenin güzel bir özelliği, hem satın alma hem de satış için kullanıcıların gizliliğine önem veriyor olmasıdır.
Monero XMR ayrıca yaptığınız işlemlerde sahip olduğu anonimlik özelliğinin yanında kullanıcıların aynı jetonu iki kez harcama girişimlerine karşı çift harcama özelliği ile kullanıcılarına gelişmiş güvenlik özelliği sunar.
Monero Nasıl Alınır?
Monero para birimi, merkez bankası ve hükümet düzenleyici kurumlar tarafından bağımsız çalışan bir para birimi olarak üretildi ve pekçok kripto para biriminde olduğu gibi, Monero da ödeme almak veya yapmak için kullanılan bir değişim aracıdır.
Monero XMR’in kullanım alanı ise şu şekildedir:
- Mal ve hizmet ödemelerinde değişim aracı olarak
- Dijital ürün ticareti için izin veren dijital para piyasalarında ve
- Anında ödeme için gerekli olan dijital cüzdanlara entegre olması şeklinde ifade edebiliriz.
Monero XMR Cüzdanı Ne İşe Yarar?
Monero (XMR ), kriptografik bir para birimi olan “gizlilik parası” olarak hitap edilen para birimini kullanır. Bu özelliği ile işlemlerinize maksimum düzeyde gizlilik imkânı getirir. Eğer sizlerde bu özelliğinden faydalanmak istiyor iseniz yapmanız gereken XMR’lerinizi kripto para cüzdanınıza veya ona uyumlu olan bir cüzdana aktarmanız gerekir.

Kripto para cüzdanı ise, sahip olduğunuz varlıklar ile XMR tokenlerinize erişimi sağlamak için kullanılan ve özel anahtarınızı kaydedebileceğiniz herhangi fiziksel veya dijital ortama denir.
Aslında kişisel XMR mevcut blockchain ile yapılan ve burada gerçekleşen tüm işlemleri listeleyen bir ağdır ve bunun için özel anahtarlara sahip olmanız gerekir.
İşlemleriniz bu özel anahtarlar ile kötü amaçlı yazılımlardan veya sitelerden kesinlikle korunmalıdır. Bu işlem ise Monero cüzdanı tarafından gerçekleştirilir.
Bu cüzdan ile XMR’lerinize erişim sağlayabilir, ayrıca iyi bir cüzdan seçerek sahip olduğunuz bu özel anahtarınızı bu sayede güvende tutabilirsiniz. Ayrıca kripto paranızı cüzdanınıza aktardıktan sonra işlemlerinizi anonim hale getirebilirsiniz.
Bankadan Nasıl Satın Alınır?
Sizlerde Monero para birimini satın almak istiyorsanız öncelikle Bitcoin birimi satın almalı ardından da bu Bitcoin’i Monero para birimine çevirmeniz gerekir.
- EUR SEPA
- JPY / CAD Banka
- USD / GBP SEPA ve SWIFT
- USD / EUR Banka Havalesi
mevduatı yoluyla Kraken Borsası üzerinden alım/satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
XMR Fiyat İstatistikleri ise şöyledir:
Monero Değeri : ₺218.12
Son 24 Saatteki İşlem Hacmi : ₺252,005,482.56 20.32
Hacim / Piyasa Değeri: 0.06433
Piyasa Hakimiyeti: 0.27%
Piyasam Sıralaması ise : 26’dır.
Monero Madenciliği Nedir?
Eğer sizlerde Monero Coin madenciliği yapmak istiyor iseniz bunun için bir havuza bağlı olmanız gerekir. Aksi takdirde Monero Coin madenciliği yapamazsınız. Son araştırmalara göre dünya üzerinde güvenilir Monero madenciliği yapabileceğiniz havuz sayısı ise 38’dir. Bahsedilen bu rakamdan yalnızca 10 tanesi küresel hizmet verirken kalan 28 tanesi ise bölgesel olarak hizmet vermektedir.
Monero’nun Gizlilik Özelliği
Gizlilik ilkesinin esas alındığı Monero, gerçekleştirmiş olduğunuz işlemlere yalnızca sizin hakim olmanızı ister. Bu özelliğini ise cüzdan adresini gizleyerek sağlar.
Sağlamış olduğu bu özelliği ile olumlu bir durum gibi görünse de illegal işlerle ilgilenen bireyler bu özelliği kötüye kullanmaktadır.
Bu gizliliği koz olarak kullanmak isteyen birçok Deep Web kullanıcısı yaptıkları bazı illegal işlerde para olarak Monero’yu tercih ediyor.
Madenciliği zor fakat buna rağmen hacminin son derece büyük olması sebebi ile Deep Web’de popüler olması şeklinde yorumlanıyor.
Monero’nun da bazı avantajları ve dezavantajları vardır.
Peki Monero’nun Avantajları Nelerdir?
- Kullanıcılarına sağlamış olduğu gizlilik özelliği sayesinde finansal mahremiyete özen gösteren yatırımcılar gerçekleştirmiş oldukları tüm alım satım işlemlerini rahatlıkla gizleyebilirler.
- Gizlilik özelliğinin yanında kullanıcılarına çift taraflı kullanım şansı sunarak kullanıcılarının yaptıkları işlemi daha şeffaf bir şekilde paylaşmasına da olanak sağlarlar.
- Ayrıca Monero madenciliğinin kolay olmaması sebebiyle gerçekleşecek olan büyük fiyat dalgalanmalarının önüne geçerek Monero’ya yatırım yapan yatırımcılarının uğrayacakları büyük kayıpların da önüne geçmiş olurlar.
- Diğer bir avantajı ise madenciler açısından blok limiti özelliğine sahip olmamasıdır. Böylece gün içerisinde üretilen Monero’da bir sınırlamaya gidilmeksizin üretim gerçekleştiriliyor.
Monero’nun Dezavantajları Nelerdir?
- Monero’nun kullanıcılarına sağladığı avantajların yanında özellikle Deep Web’de yasa dışı olarak bunu kötüye kullanan insanlar da vardır.
- Monero sahip olduğu özelliği ile kullanıcılarına gizlilik esasını temin etse de Monero cüzdanını kabul eden kişi sayısı oldukça azdır.
- Monero üzerinden ilk defa alım satım yapan bir yatırımcı iseniz gerek madencilik alt yapısına sahip olması gerekse de izlenemez olması sebebiyle, altyapısı ilk defa kullananlar için biraz karmaşık gözükebilir.
- Ayrıca diğer kripto para birimleri olan Bitcoin ve birçok altcoinin sahip olduğu altyapıdan farklı bir altyapıya sahip olması ve izlenebilir özelliğe sahip olmaması ile bu alandaki madenciliğinin yoğun olarak yapılmaması ağ içerisinde birtakım problemler meydana getirmektedir.