NFT Nedir?

NFT Nedir?

Emre Rothzerg

Emre Rothzerg

Editör ·21:31 Temmuz 23, 2021

İçerisinde resim, video, ses dosyası veya fiziksel varlıkları barındıran ve dijital karşılıkları ifade eden benzersiz dijital varlıklara NFT denir. İlk olarak 2017 yılında Ethereum coin ile ortaya atılmış olup günümüz kripto dünyasında ise en popüler konu haline gelmiştir. Üstelik kullanım alanları sanat eserleriyle sınırlı kalmayıp spor koleksiyon kartları ve interaktif oyun öğelerinde de sıkça kullanılır hale gelmiştir.

Dijital olan sanat eserleri veya koleksiyon ürünlerini birer tescil edilebilen ve sonrasında satılabilen varlıklar haline dönüştüren dijital bir sertifikadır. NFT kavramı (N)on-(F)ungible (T)okens yani “Takas Edilemez Jetonlar” olarak ifade edilir. Blockchain teknolojisini kullanır. Ayrıca bitcoin ve ethereum gibi kripto paraları destekler. Nft’ler tek ve eşsiz bir yapıya sahip olup birebir olarak takas edilemezler. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan muazzam Selimiye Camii, Leonarda Da Vinci’nin meşhur Mona Lisa tablosu NFT kavramının dünya üzerindeki birer örneği olabilir bu eserlerin fotoğrafını çekebilir ya da kopya posterini satın alabilirsiniz fakat buna rağmen bu eserler dünya üzerinde yalnızca bir tanedir ve üstelik eşi ve benzeri yoktur.

Peki NFT’leri Bu Kadar Değerli Yapan Şey Ne?

Çünkü bu eserler diğer sanat eserlerinden olan tablo ve heykeller gibi değildir ve dünya üzerinde tek ve eşsiz olması kendi alanlarında değerli ve farklı kılan özelliklerden bir tanesidir.

Ayrıca bilgisayar ortamında hazırlanan bazı görseller defalarca kez çoğaltılabilmekte, basılabilmekte veya herhangi bir sosyal medya platformlarında paylaşılabilmektedir. Dolayısıyla bunlar tek ve eşsiz bir yapıya sahip olmadıkları için birer NFT olarak kabul edemeyiz.

NFT ile Kripto Para Farkı

Bitcoin ve Ethereum coin gibi kripto paraların aksine NFT’ler tek, eşsiz, benzersiz ve bölünemeyen birer dijital varlıklardır. Kripto para türlerinden olan Bitcoin ve Ethereumcoin’de parçalar bölünebilir, alınıp, satılabilir veya kendi biriminde takas edilebilir. Fakat tek ve eşsiz özel bir dijital varlık olan NFT’lerin, bir benzeri olmadığı için hiçbir şekilde takas edilemez.

NFT Üretimi

NFT teknolojinin temelleri 2017 yılında kripto para birimi olan Ethereumcoin’in geliştiricileri tarafından hazırlanmıştır. Geliştiriciler NFT’yi kullanan kullanıcılara işlemlerini kolayca gerçekleştirilebilmesini mümkün kılan platformlar üretmişlerdir. Bunun içinse yapmanız gereken tek şey dijital bir kripto para cüzdanı oluşturmak.

  • NFT türünde üretilmek istenen bir dosya, geliştirilen platformlar vasıtasıyla IPFS sistemine yüklenir. Daha sonra NFT dosyasının değiştirilemeyecek olan parametreleri belirlenir.
  • Ayrıca kaç adet NFT üretileceği, fiyatı ve bir sonraki satışında ne kadar pay ödeyeceği gibi şartlar belirlenir sonrasında ise blok zincir ağına dair işlem ücreti ödenir ve NFT’ler hazır hale getirilir.
  • İşleminizin sona ermesiyle birlikte NFT’ler, kripto para cüzdanına aktarılır ve üretim safhasının gerçekleştirildiği tüm blok zincirler kayıt altına alınır.

Peki NFT'ye Nasıl Sahip Olabilirim?

İlk olarak NFT’lerin sergilenip, satın alındığı platformlardan beğendiğiniz NFT’lere , NFT üreticisinin belirlediği ödeme yöntemiyle ister açık artırma, isterseniz de direkt satın alma seçenekleriyle sahip olabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz ödeme yöntemiyle satın alma işleminiz tamamlandığında NFT, üretici cüzdanından sizin cüzdanınıza transfer olur.

NFT’nin Hayatımızdaki Etkisi Nedir?

NFT teknolojisinin fikri mülkiyet problemlerini çözdüğü söyleyebiliriz. Ayrıca NFT dışında yer alan sanat eserlerini dijital bir ortamda kopyalamak çok kolay ve mümkün iken,

NFT teknolojisi, eserin fikri mülkiyet haklarının kime ait olduğunu ortaya koyarak bu problemi ortadan kaldırıyor.

Zamanla dijitalleşen ve genişleyen müşteri kitlesi ile, müşterilerin esere ulaşabilmesi ve yatırım yapma olanağı ile talep artıyor; talep arttıkça da fiyatı yükseliyor. Zamanla artan talep ile arz da artıyor. Böylece bu sayede hem daha fazla eser hem de farklı fiyat seviyelerinde eserler piyasaya çıkıyor.

Yorum yaz