Coin Nedir?
Coin bir para değişim aracı olarak görev almakta olup para biriminden ayıran farkı ise dijital bir forma sahip olmasıdır.
Ayrıca dijital bir para birimi olan bu coinlerin yükseleceği ve pek çok kurum ve kuruluş tarafından da gelecekte önemli bir para birimi olacağı öngörülmektedir ve kripto veya dijital para diye de adlandırılmaktadır. Günümüzde en popüler olan coin ise Bitcoindir. Piyasaya sürülen farklı coinlerde Ethereum, Ripple ve Litecoindir.

Ayrıca Bitcoin, Ether ve Monero gibi projeler de kripto para “coin”lerine birer örnek gösterilebilir. Bitcoin (BTC), orijinal Bitcoin blok zincir ağı üzerinde işlem görürken, Ethereum(ETH) ise Ethereum blok zincir ağı üzerinde faaliyet gösterir. Bununla beraber bu para birimlerinin her biri
- Gönderilebilir
- Alınabilir ve
- Üretilebilir.
Piyasaya sürülen ilk kripto para birimi Bitcoin’e zamanla “altcoin” adı altında alternatif olarak pek çok dijital varlık üretilmiştir. Dogecoin (DOGE) ve Litecoin (LTC) bu altcoin’lerden yalnızca birkaç tanesidir.
Kripto paraların, güvenli ve aynı zamanda değişmez bir özelliğe sahip olması için öncelikle güçlü bir kriptografi ile üretilmiş olması gerekir.
Ayrıca pek çok kripto para birimi, merkezi olmayan bilgisayar ağları tarafından yönetilen ve aynı zamanda dağıtık defter sistemi olan (DLT) teknolojisine dayalı ve blok zincir teknoloji özelliğine sahiptir.
Bunun dışında blok zincir teknolojisini kullanmayan kripto para birimleri de mevuttur.
Örnek verecek olursak blok zincir teknolojisini kullanmayan aynı zamanda kriptografik elektronik ödemelerin ilk türleri arasında yer alan Digicash, 1990 yılların başında piyasaya sürülmüştür.
Token, coin ve dijital para farkları nedir?
Coin ve token kavramları birbirinin yerine kullanılsa da her ikisini de birbirinden ayıran küçük farklılıklar bulunmaktadır.
Coinler, kendilerine has blok zincirleri ile varlıkları tanımlamak üzere kullanılırken, Ayrıca Coinler TL, dolar, Euro gibi para birimleri gibi düşünülebilir ve gelecekte de diğer para birimlerinin yerini alabilir.
Ayrıca Coin’ler para ile eşdeğer özelliklere sahip olup;
- Taşınabilir
- Çoğaltılabilir (fungible)
- Geri ödenebilir ve
- Sınırlı sayıda arza sahiplerdir.
JPM Coin ve Diem tasarımsal olarak farklı olsalar da merkezi olmayan yapısı itibariyle her ikisi de şirketler aracılığıyla işletilmektedir.
Ayrıca coinlerin birer kripto para birimi değil, “sanal para” ya da “dijital para birimi” olduklarına uzman kişilerce karar verilmiştir.
Token Nedir?
Tokenler, şirket içinde kullanılmakta olup blok zincirler üzerinde faaliyet gösteren ve farklı türdeki dijital varlıkların blok zincir yapısını kullanan varlıklardır.
Ayrıca çoğu merkeziyetsiz uygulamalar “DApp” kullanmakta olup ayrıca bu tokenler, “utility token” olarak isimlendirilir. Bu tokenlerin temel amacı ise tokene yatırım yapan yatırımcıların proje fonksiyonuna erişim sağlama imkanı sunmaktır.
Tokenlere örnek verecek olursak günümüzde popülerliği gitgide artan ve yalnızca belirli futbol kulüblerinin kullandığı varlıklardır.
Konuyla ilgili Basic Attention Token (BAT) örnek gösterilebilir.
Peki Nedir Bu BAT?
BAT, dijital reklamcılık sahasının geliştirilmesi için özel olarak üretilmiş bir ERC-20 tokenidir ve blok zincir platformunda yer alan bir Ethereum’dur. Bu platformda reklamcılar, BAT tokenleri vasıtasıyla reklam satın alırlar sonrasında ise bu token reklamlar ile yayıncı ve tarayıcı kullanıcılara ödenek sağlanır.
Ayrıca akıllı sözleşme “smart contract” özelliğine sahip olan Ethereum , özellikle token geliştirmek hususunda en aktif olarak kullanılan bir platformdur.
Ethereum blokzirindeki bu tokenler ERC-20 tokeni olarak bilinir.
Bununla birlikte projeye yatırımı temsil eden “menkul kıymet tokenleri” de bulunmaktadır.
Tokenler, yatırımcıların proje girişimi sayesinde birtakım değer elde etmiş olsa da, bu girişimler token sahibine herhangi bir sahiplik imkanı tanımaz.